Tampereen Ratikka kysymysmerkki-ikoni

Usein kysytyt kysymykset

Täältä löydät vastauksia yleisimpiin Ratikkaa koskeviin kysymyksiin.

Koska Ratikan kuljettajan tehtäviin voi hakea ja mitä kautta? Tuleeko muita hakuja?

Kuljettajien rekrytointi ei ole vielä alkanut. Ratikan operoija tekee rekrytoinnit ja kouluttaa kuljettajat. Operoijan kilpailutus käynnistynee vuoden vahteessa 2018-2019. Kun valinta on tehty, voit osoittaa hakemuksesi suoraan operoijalle.

Minkä värinen ratikasta tulee?

Ratikan brändi-ilmeeseen perustuvat raitiovaunun päävärivaihtoehdot ovat punainen, tummansininen ja vaaleansininen. Huhti-toukokuussa oli käynnissä kaikille avoin päävärivaihtoehtojen arviointi, jossa sinä ja muut tamperelaiset pääsitte vaikuttamaan siihen, minkä värinen raitiovaunusta tulee. Tuloksia väriarvioinnista julkaistaan kesäkuussa.

Milloin liikennöinti alkaa?

Ratikan kyytiin pääset vuonna 2021, kun raitiotien ensimmäinen vaihe valmistuu. Silloin pääset kulkemaan Ratikalla linjoilla, jotka vievät Pyynikintorilta Hervantaan sekä TAYSiin. Varsinaista liikennöintiä ennen suoritetaan koeajoja, joten näet Ratikan katukuvassa jo ennen varsinaisen liikennöinnin aloittamista. Liikennöinnin tarkka aloittamisajankohta on vielä avoinna.

Pääseekö ratikkaan pyörätuolilla, lastenvaunuilla tai polkupyörillä?

Kyllä, tavoitteena on aidosti esteetön Ratikka. Erilaiset kuntalaisryhmät ovat arvioineet vaunujen tilojen ja ratkaisujen käytettävyyttä suunnitteluvaiheessa. Mukana arvioimassa ovat olleet myös pyörätuolilla tai lastenvaunujen ja polkupyörien kanssa matkustavia tamperelaisia. Raitiovaunu on bussiin verrattuna suuri ja paikat polkupyörille, lastenvaunuille ja pyörätuoleille löytyvät varsin väljistä monitoimitiloista.

Milloin ratikan väri päätetään?

Kun tamperelaisten näkemykset värivaihtoehdoista on saatu kartoitettua, jatkaa raitiovaunua muotoileva suunnittelutoimisto työtään ja suunnittelee vaunun värit ja muodon. Vaunun lopullinen muoto ja väri julkistetaan loppuvuodesta 2018.

Missä raitiovaunut valmistetaan?

Raitiovaunut ovat suomalaista tekoa. Transtech suunnittelee vaunut Oulussa ja valmistaa ne Otanmäen tehtaalla, Kajaanin kupeessa. Vaunujen muotoilun ja värityksen suunnittelee turkulainen Idis Design.

Mikä on maketti?

Maketti on raitiovaunun täysikokoinen malli. Suunnittelutyön alussa valmistuu ensimmäinen maketti, jonka avulla testataan Ratikan sisätilojen toimivuus. Kun suunnittelutyö etenee ja tarkentuu, valmistuu tarkka maketti, joka jo näyttää meidän omalta Ratikaltamme. Tämä tarkka maketti tulee näytille Tampereelle loka-marraskuussa 2018.

Kuinka paljon matkustajia mahtuu yhteen vaunuun?

Yhteen vaunuun mahtuu reilusti yli 200 matkustajaa. Istumapaikkoja on kaikkiaan 104, joista kiinteitä on 64 ja taittoistuimia 40. Seisomapaikkojen määrä riippuu siitä, kuinka paljon taittoistuimia on käytössä ja onko kyydissä esim. lastenvaunuja. Yleisesti ottaen nyrkkisääntö on se, että yhteen vaunuun mahtuu kolmen bussin verran matkustajia.

Onko raitiovaunun suunnittelussa otettu huomioon myös huononäköiset ja näkövammaiset?

Kyllä, tavoitteena on aidosti esteetön ja turvallinen raitiotiejärjestelmä myös näkövammaisille ja huononäköisille. Erilaiset kuntalaisryhmät ovat arvioineet vaunujen tilojen ja ratkaisujen käytettävyyttä suunnitteluvaiheessa ja mukana arvioimassa on ollut laaja joukko eri tavoilla liikuntarajoitteisia tamperelaisia. Vaunun sisustusratkaisuissa on panostettu esteettömyyteen ja mm. huononäköisten ja näkövammaisten tarpeet on huomioitu. Myös vaunun väri on merkittävä turvallisuustekijä ja se tullaan huomioimaan vaunun suunnittelussa ja muotoilussa.

Ratikan rakentamisesta saat lisätietoja myös Raitiotieallianssin verkkosivuilta.

Raitiotieallianssi.fi

Etkö löytänyt vastausta

Jos jokin Ratikkaa koskeva kysymys jäi askarruttamaan, niin voit lähettää kysymyksesi oheisella lomakkeella. Voit jättää myös yhteystietosi, jos haluat meidän vastaavan sinulle suoraan.

* -merkityt kentät ovat pakollisia