Tampereen Ratikan taidepysäkit valmistuvat – Sorin aukion pysäkillä Silja Merikallion puhuttelevaa betonitaidetta

Tampereen Ratikan taidepysäkit valmistuvat – Sorin aukion pysäkillä Silja Merikallion puhuttelevaa betonitaidetta

Tampereen Ratikan taideohjelma tuo lisää taidetta matkustajien aistittavaksi, kun taidepysäkkien teokset valmistuvat kesän ja alkusyksyn aikana.

Silja Merikallion Sorin aukion betonitaideteos Planeetat
Silja Merikallion Sorin aukion raitiovaunupysäkin betonitaideteos Planeetat.

Tampereen Ratikka valmistautuu 9. elokuuta alkavaan varsinaiseen liikennöintiin. Tällä viikolla alkavat koeajot keskustassa sijaitsevalle Sorin aukiolle. Samalla julkistetaan Silja Merikallion Sorin aukion pysäkille suunnittelema betonitaideteos Planeetat.

Sorin aukio on Ratikan linjan 1 lähtöpysäkki, josta sen reitti kulkee keskustan läpi Kaupin kampukselle. Merikallion betonitaideteos on integroitu pysäkin kohdalla olevaan raiteiden väliseen kivetykseen.

Sorin ratikkapysäkin taideteosta suunnitellessaan Merikallio mietti uusia tuulia suhteessa vanhan säilyttämiseen.

– Vaikka Ratikan rakentaminen on ollut merkittävä muutos kaupunkikuvassa ja iso uudistus, sen tarkoituksena on kuitenkin myös estää suurempia muutoksia, kuten ilmastonmuutosta, ja edesauttaa maapallon säilymistä elinkelpoisena. Planeetat itsessään kuvaavat pysyvyyttä ja jatkuvuutta. Lisäksi olen kuvannut eri planeettoihin säilyttämisen arvoisia asioita kuten puita, pölyttäjiä, puhdasta ilmaa ja vettä, kulttuuria sekä paikallishistoriaa, Merikallio kertoo.

Silja Merikallion Sorin aukion betonitaideteos Planeetat
Silja Merikallio on kuvannut teokseensa eri planeettoihin säilyttämisen arvoisia asioita kuten puita, pölyttäjiä, puhdasta ilmaa ja vettä.

Taidepysäkeillä monipuolisesti eri taidelajeja

Myös muut Ratikan taidepysäkit valmistuvat alkusyksyyn mennessä. Taidepysäkit ovat osa Ratikan taideohjelman kokonaisuutta.

– Pyrimme valitsemaan erilaisia ja myös julkisen taiteen kentällä harvemmin nähtyjä taiteen lajeja, kuten äänitaidetta ja sarjakuvaa, jotta mahdollisimman moni Ratikan matkustaja löytää taidekokonaisuudesta omat suosikkinsa, Ratikan taiteen toteutuksen koordinoinnista vastaava Frei Zimmer Oy:n koordinaattori Heini Orell kertoo.

– Taidepysäkkien sijainnit on valittu siten, että koko ratikkamatkalla olisi tasaisesti kiinnostavaa nähtävää. Päätöksiin vaikuttivat myös arviot pysäkkien käyttöasteista sekä pohdinnat pysäkkien käyttäjäprofiileista ja ympäristön ominaispiirteistä, Orell sanoo.

Ratikan taidepysäkkien taiteilijat ja teokset

Ratikan taidepysäkit esittelevät seuraavat kahdeksan teosta:

1. Sorin aukio

Silja Merikallio: Planeetat

Pysäkin kohdalla raiteiden väliseen kivetykseen integroitu betonitaideteos.

2. Rautatieasema

Pekka Kauhanen: Odottajan puku ja keijut

Aiemmin Tampereen katukuvasta tuttu Pekka Kauhasen Odottajan puku -veistos muodostaa uuden teoskokonaisuuden, johon yhdistyy Kauhasen tuotannosta tuttuja keijuhahmoja.

3. Tulli

Arttu Nieminen: Harmonia
Elli Vuorinen: Olet tässä
Pasi Rauhala: Tunneli

Kolme videoteosta ratikkapysäkin mainosnäytöillä, kunkin teoksen kesto 30 s. Niemisen teoksessa Tammerkosken vedet virtaavat hypnoottisesti itsensä sisään ja toisella puolella keskuksestaan ulos. Vuorisen animaatio piirtää katsojan sijainnin ja vie huomion keskipisteen läpi arkisten näkymien. Rauhalan neliosainen teos siirtää katsojan läpi aika-avaruuden tunnelin päässä avautuvaan vaihtoehtoiseen tulevaisuuteen.

4. Uintikeskus

Anni Kytömäki + työryhmä Mari Tuominen ja Ari Kuusisto: Mitä meille kuuluu?

Sanateos kuvailee tarinamuotoisesti Pirkanmaan harvinaisia tai muuten omaleimaisia eliölajeja. Mari Tuomisen kauniit kuvitukset esittävät tarinoiden sankareita. Teos laminoidaan pysäkin roiskesuojiin.

5. Hippos

Juliana Hyrri: Vuoden päivät

Roiskesuojien levyt muodostavat sarjakuvan ruutuja, jotka kuljettavat katsojan läpi vuodeaikojen pienen lapsen leikkien mukana.

6. Hakametsä

Mia Erlin: Nexus

Valoteos, jossa kupariset perforoidut pilarit herättävät eloon viereisen harjun piirteet.

7. Opiskelija

Akuliina Niemi: Kultasirkku
Aleksi Tegel ja Maaret Syväoja: Laiturilla
Jarkko Räsänen: Laumasuoja

Kolme ääniteosta luo pysäkille äänimaiseman, joka vie kuuntelijan tyystin toiseen tilaan ja jopa maahan. Kultasirkussa Suomesta kadonneen linnun laulu on tuotettu kokonaan puhallinsoittimilla. Laumasuojassa lampaiden kellot soivat laitumella sekoittuen tuulen ja ihmisten ääniin. Laiturilla maalaillee kuulijan ympärille rantamaiseman narahtavine laiturin lankkuineen ja aaltojen rauhallisine kuohuineen.

8. Hervannan kampus

Atso Airola ja Olli Laine: Suovillat

Arkkitehti- ja taideopiskelijoille suunnatun kilpailun voittajateos muodostuu valtavista suovilloista, joiden valaisevat kuvut reagoivat ratikan kulkuun.

Lisätiedot:

Koordinaattori Laura Lehtinen
Frei Zimmer Oy
laura.lehtinen@freizimmer.fi

Ratikan taide lyhyesti

Tampereen Ratikka tuo taiteen osaksi matkustuskokemusta. Ratikan taideohjelman päämääränä on luoda laadukas ja ympäristön viihtyisyyttä parantava kokonaisuus sekä raitiotien rakentamisen että Ratikan toiminnan aikana. Tällä hetkellä 76 taiteilijaa on osallistunut 21 taideprojektiin. Ratikan taiteen kokonaisuudesta vastaa Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelma. Toteutusta koordinoi Frei Zimmer Oy. Lisätietoja: www.tampereenratikka.fi/ratikantaide/

Lue myös:

Pekka Kauhasen Odottajan puku tekee paluun – uusi teoskokonaisuus Tampereen rautatieaseman ratikkapysäkin läheisyyteen

Näyttävää videotaidetta ja vaihtelevia äänimaisemia Tampereen Ratikan pysäkeille