Tule mukaan Lyyli Living Labiin!


Lyyli Living Lab -hankkeen kumppanina saat ainutlaatuisen mahdollisuuden nopeuttaa ja parantaa omien kaupunkiliikenteen tuotteidesi ja palveluidesi kehitysprosessia. Tutustu hankkeen toimintamalliin ja tule mukaan!

Lyyli Living Lab ja TURMS-innovaatioklusteri

Lyyli Living Lab on koko Tampereen raitiotiejärjestelmässä toimiva ainutlaatuinen kaupunkiliikkumisen kehitys-, kokeilu-, testaus- ja markkinointiympäristö palveluineen. Se mahdollistaa kumppaniyrityksille älykkään kaupunkiliikenteen ratkaisujen kehittämisen ja referenssien hankkimisen aidossa toimintaympäristössä, johon kuuluvat Lyyli-raitiovaunu, Tampereen Ratikan varikko, pysäkit, latausasemat sekä liityntäliikenne.

Lyyli Living Lab -toiminta tehostaa mukana olevien yritysten kehitystyötä ja mahdollistaa uusien yhteistyökumppanien löytämisen yhteistoiminnan myötä. Aidossa ympäristössä tapahtuva testaaminen ja tuotejulkistaminen ovat kumppaneille tehokkaita markkinointikeinoja.

Lyyli Living Lab -ympäristöä hyödyntämään pääset liittymällä TURMS-innovaatioklusteriin (TURMS = Tampere Urban Rail Mobility Services). Klusteri tarjoaa kumppaneilleen mahdollisuuden kehittää ja oppia yhdessä liikenteen, tietoliikenteen ja valmistavan teollisuuden alalla, edistäen innovaatioita, uutta liiketoimintaa ja vientiä.

Miksi kumppaniksi?

Lyyli Living Lab -hankkeen kumppanina saat ainutlaatuisen mahdollisuuden nopeuttaa ja parantaa omien kaupunkiliikenteen tuotteidesi ja palveluidesi kehitysprosessia.

  • Kehitä ja testaa palveluitasi aidossa kaupunkiympäristössä – Hyödynnä Tampereen Ratikan kehitys- ja testausalustaa, joka tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden innovaatioiden kokeiluun.
  • Osallista käyttäjät ja hyödynnä palautetta – Testaa palveluitasi oikeiden käyttäjien kanssa ja hyödynnä Living Labin palautekanavia kehitystyössäsi.
  • Kasvata näkyvyyttä ja hanki arvokkaita referenssejä – Näytä ratkaisusi toimivuus ainutlaatuisessa kaupunkitason Living Lab -ympäristössä ja kerää konkreettisia menestystarinoita.
  • Verkostoidu ja luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia – Yhdistä voimasi alan yritysten ja asiantuntijoiden kanssa sekä löydä uusia yhteistyömahdollisuuksia tapahtumissa ja kokeiluissa.
  • Hyödynnä laajaa kaupunkiliikenteen dataa – Käytä kattavaa ja yhteensopivaa tietoa raitiovaunuista, syöttöliikenteestä, rataverkosta ja pysäkeistä palveluidesi kehittämiseen.

Kumppanuusmaksu

Lyyli Living Lab -toiminnan kustannukset katetaan TURMS-innovaatioklusterin toimijoilta ja jäsenorganisaatioilta perittävillä kumppanuusmaksuilla, erikseen tarjottavista tukipalveluista perittävillä palvelumaksuilla ja Business Finlandin toimintaan myöntämällä avustuksella. Kumppanuusmaksu ja palvelumaksu ovat hyväksyttäviä kuluja kumppaneiden omissa Business Finland -rahoitteisissa projekteissa.

Vuotuinen kumppanuusmaksu on porrastettu organisaation tyypin/koon ja innovaatioklusteriin sitoutumisen ajan perusteella. Isommat organisaatiot maksavat enemmän ja pidempi sitoutumisaika laskee vuotuista maksua. Palvelumaksut erikseen tarjottavista tukipalveluista ovat samat kaikille toimijoille. Kaikki innovaatioklusteriin osallistuvat ovat sen maksavia asiakkaita.

Hankkeen toimintamalli ja pelisäännöt

Lyyli Living Lab on avoin kaikille kotimaisille ja kansainvälisille toimijoille. Pääset mukaan toimintaan lähettämällä isäntäorganisaationa toimivalle Tampereen Raitiotie Oy:lle hakemuksen sekä hyväksymällä valitsemaasi sitoutumisaikaa vastaavan vuotuisen jäsenmaksun.

Rekisteröityneet ja vuotuisen kumppanuusmaksun maksaneet käyttäjät muodostavat TURMS-innovaatioklusterin. Vuotuinen jäsenmaksu kattaa klusteriyhteistyön sekä oikeuden käyttää innovaatioinfrastruktuuria omassa tutkimus-/kehitystyössä innovaatioklusterin pelisääntöjen mukaisesti.

Lyyli Living Lab on toiminut vuoden 2022 alusta pienimuotoisissa kokeiluissa. Laajempia kokeiluja on tehty huhtikuusta 2022 lähtien. Toimintaan sitoutui sen käynnistyessä yli 20 kotimaista kumppaniyritystä.

Avoimen TURMS-kehitysympäristön pelisäännöt

Ajankohtaista

Taysin ratikkapysäkillä testataan älykästä liikenneturvallisuus-järjestelmää

23.11.2023

Tampereen Raitiotie Oy:llä on käynnissä Lyyli Living Lab -hanke, jossa Tampereen Ratikan järjestelmään on luotu ainutlaatuinen älykkään kaupunkiliikkumisen testausympäristö. Se tarjoaa yrityksille ja muille toimijoille mahdollisuuden kaupunkiliikkumisen tuotteiden ja palveluratkaisujen kehittämiseen. InnoTrafik Oy on kehittänyt hankkeessa Cyclope Tram –liikenneturvallisuusjärjestelmän parantamaan jalankulkijoiden turvallisuutta ja raitiovaunuliikenteen sujuvuutta kevyen liikenteen ja radan risteyskohdissa. Järjestelmää testataan Taysin pääsisäänkäynnin luona ...

Lue lisää

Tampereen Ratikan toimintoja tutkittiin ruuhkatestillä – Tavoitteena entistä parempi matkustuskokemus myös ruuhka-aikoina

30.3.2023

Tampereen Ratikka järjesti torstaina 30. maaliskuuta Hervannassa testin, jossa Ratikan toiminnallisuuksia tutkittiin ruuhkatilanteessa. Testi on osa Tampereen Ratikan älykkään kaupunkiliikkumisen Lyyli Living Lab-hanketta. Sen järjestivät Tampereen Raitiotie Oy, Nysse, VR, Škoda Group, ja tutkimusosapuolina mukana olivat Tampereen yliopisto sekä ...

Lue lisää

Tampereella kehitetään maailman parasta Ratikkaa – Lyyli-ratikkaan asennettu testilaitteita

17.10.2022

Lyyli-ratikan matkustamoon on viime päivien aikana asennettu laitekaappi ja siihen kuuluvat näytöt. Laitekaappi sisältää mittauksissa ja testeissä käytettävää tiedonhallintaan ja tietoliikenteeseen liittyviä laitteita. Näytöissä tullaan esittämään testeihin liittyvää ...

Lue lisää

Lue myös:

Lumikko Oy tulevaisuuden Ratikkaa kehittämässä >

Tampere has a unique Living Lab environment for urban transport – Business Finland >

Tampereen Lyyli-ratikka

Lyylin toimijat

Lyyli Living Labin isäntäorganisaationa toimii Tampereen Raitiotie Oy. Hanke toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin, Business Tampereen, Skodan, VTT:n ja Tampereen yliopiston kanssa.

Lyylin toimijat