Ratikan taide tuo Pyynikintorille teoksen, joka valtaa koko pysäkin – Tältä värikäs taidepysäkki tulee näyttämään
Ratikan taide tuo Pyynikintorille teoksen, joka valtaa koko pysäkin – Tältä värikäs taidepysäkki tulee näyttämään
Pyynikintorille valmistuu vuoden loppuun mennessä uusi taidepysäkki osana Tampereen Ratikan taideohjelmaa. Tuulensilmät-taideteos on tamperelaisen taiteilija Jaakko Himasen (s. 1975) suunnittelema, ja se rakentuu värikkäistä seinämistä, joiden pintaan on asennettu erimuotoisia autoista kierrätettyjä ikkunalaseja ja led-valonauhoja. Tamperelainen Majaoja-säätiö on tukenut Pyynikintorin taidepysäkin toteutusta.
Pyynikintorin taidepysäkin avoin portfoliohaku keräsi alkuvuonna 55 kiinnostunutta hakijaa. Taidepysäkin suunnittelijaksi valittiin tamperelainen kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jaakko Himanen, jonka aiemman tuotannon kierrätysteemaiset teokset vakuuttivat Ratikan taiteen taiteilijavalinnoista vastaavan työvaliokunnan ja teosta rahoittavan Majaoja-säätiön.
– Taidepysäkin taiteen toivottiin hakuvaiheessa liittyvän luontevaksi osaksi Pyynikintorin historiallista torimiljöötä ja läheistä Tampereen taidemuseota sekä olevan luonteeltaan mieleenpainuvaa ja iloista. Kuten luonnoskuvasta näkyy, Jaakko Himasen tulevasta taideteoksesta ei väriä ja hyvää mieltä puutu. Lisäksi autojen ikkunalasien käyttäminen teoksen materiaalina ihastutti työvaliokuntaa, kuvailee Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju.
Himasen vuoden loppuun mennessä valmistuva ja koko Pyynikintorin ratikkapysäkin kattava Tuulensilmät-teos rakentuu seinämistä, joiden pintaan tulee pyöreiden aukkojen kohdille autoista poistettuja, kierrätettyjä auton erimuotoisia ikkunalaseja. Aukkojen sisäreunoihin asennetaan led-valonauhat, jotka valaisevat teoksen pimeällä. Värjätystä korkeapainelaminaattilevystä valmistettujen seinämien pääväritys on Taidemuseon suuntaan katsottaessa limenkeltainen ja Pyynikintorin suuntaan katsottaessa fuksianpunainen.
– Autojen kuperat tuulilasit ovat linssin kaltaisia heijastelevia objekteja, joiden sommittelulla voi leikitellä loputtomasti. Kierrätyslaseihin sisältyy myös ajatus kehityksen kulusta ja henkilöautojen jäämisestä tarpeettomaksi uuden joukkoliikenneratkaisun saapuessa. Voidaan ajatella, että lasit ovat peräisin niistä autoista, jotka ovat vapautuneet käytöstä ratikan myötä. Lasien sommittelu, kuten myös koko teos on villi ja värikäs ja Pyynikintorin uusi iloinen maamerkki, kertoo taiteilija Jaakko Himanen.
Jaakko Himanen asuu ja työskentelee Tampereella. Himanen on osallistunut lukuisiin näyttelyihin ja toteuttanut useita ympäristötaideteoksia niin Suomessa kuin ulkomailla. Tamperelaisen Majaoja-säätiön tarkoitus on tukea suomalaista kulttuurielämää sen kaikissa ilmenemismuodoissa. Pyynikintorin taidepysäkin lahjoituksella Majaoja-säätiö muistaa viime syksynä 240 vuotta täyttänyttä Tampereen kaupunkia. Uusi taidepysäkki otetaan osaksi Tampereen kaupungin julkisen taiteen kokoelmaa.
Lisätiedot:
Koordinaattori Heini Orell
Frei Zimmer Oy
puh. 044 971 5158
heini.orell@freizimmer.fi
Projektipäällikkö Antti Haukka
Tampereen kaupunki, Raitiotien kehitysohjelma
puh. 040 180 7096
antti.haukka@tampere.fi
Museonjohtaja Taina Myllyharju
Tampereen taidemuseo
puh. 040 801 6665
taina.myllyharju@tampere.fi
Ratikan taide lyhyesti
Tampereen Ratikka valjastaa taiteen osaksi matkustuskokemusta. Ratikan taiteen päämääränä on luoda laadukas ja ympäristön viihtyisyyttä parantava kokonaisuus sekä raitiotien rakentamisen että Ratikan toiminnan aikana. Tällä hetkellä 58 taiteilijaa on osallistunut 17 taideprojektiin. Ratikan taiteen kokonaisuudesta vastaa Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelma. Toteutusta koordinoi Frei Zimmer Oy. Lisätietoja: https:/www.tampereenratikka.fi/ratikantaide/
Lue myös:
Ensimmäisessä ratikassa Pirkanmaa kuosissa, sanataidetta ikkunassa
Ratikan taiteen ensimmäinen maamerkkiteos saa Kekkosentien sillan eloon