Älykäs liikenneturvallisuusjärjestelmä parantaa jalankulkijoiden turvallisuutta Taysin ratikkapysäkillä – Anna palautetta vastaamalla kyselyyn
Hiljaa liikkuvat Ratikat vaativat erityistä tarkkaavaisuutta kulkijoilta. Tampereen yliopistollisen sairaalan ratikkapysäkillä kokeillaan turvajärjestelmää, joka varoittaa ylityspaikkaa lähestyvästä Ratikasta vilkkuvalla liikennemerkillä ja äänellä. Palautetta järjestelmästä voi antaa vastaamalla kyselyyn 25.2.2024 mennessä.
Turvajärjestelmän testaus jatkuu kevään 2024. Laitteistoa on testattu aiemminkin viime marraskuussa.
Vilkkuvalot ja ääniefekti herättävät huomion
Järjestelmä havaitsee ylityspaikkaa lähestyvän ratikan, ja raitiovaunun kuvalla varustettu liikennemerkki valaistuu ja alkaa vilkkua. Samanaikaisesti laite varoittaa lähestyvästä raitiovaunusta usealla eri kielellä. Avointa dataa hyödyntävä järjestelmä on kehitetty parantamaan kävelijöiden ja apuvälineillä liikkuvien turvallisuutta ja raitiovaunuliikenteen sujuvuutta radan risteyskohdissa. Turvajärjestelmä toimii kokeilun ajan nykyisten varoitusvalojen rinnalla.
Esteettömyys on myös huomioitu, sillä järjestelmän älyliikennemerkki tunnistaa myös näkö- ja kuulovammaisille suunnitellun mobiilisovelluksen ja käyttäjä saa hälytyksen lähestyvästä raitiovaunusta suoraan puhelimeensa. Laitteisto on asennettu siten, että varoitusvalo näkyy myös pyörätuolista. Kännykän käyttäjille äänimajakan signaali herättää nostamaan katseen puhelimesta.
Lyyli Living Lab -testausympäristössä kehitetään kaupunkiliikenteen ratkaisuja
Tampereella ollaan etulinjassa turvallisen ratikkaliikenteen kehittämisessä. Tampereelle onkin rakennettu kansainvälistäkin tunnustusta saanut kaupunkiliikkumisen Lyyli Living Lab -testausympäristö. Se tarjoaa yrityksille ja muille toimijoille mahdollisuuden kaupunkiliikkumisen tuotteiden ja palveluratkaisujen kehittämiseen. InnoTrafik Oy on kehittänyt hankkeessa Cyclope Tram –liikenneturvallisuusjärjestelmän parantamaan jalankulkijoiden turvallisuutta ja raitiovaunuliikenteen sujuvuutta kevyen liikenteen ja radan risteyskohdissa.
Lyyli Living Labin isäntäorganisaationa toimii Tampereen Raitiotie Oy. Hanke toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin, Business Tampereen, Skodan, VTT:n ja Tampereen yliopiston kanssa.
Turvajärjestelmästä voi antaa palautetta ja kertoa kokemuksistaan: Kysely TAYSin ratikkapysäkin ylimenopaikalla kulkeville