Kukkivia suovilloja, luontotekstejä ja nykysarjakuvaa – tässä tulevat Ratikan taiteen uudet sana- ja sarjakuvataiteilijat sekä opiskelijakilpailun voittajat
Kukkivia suovilloja, luontotekstejä ja nykysarjakuvaa – tässä tulevat Ratikan taiteen uudet sana- ja sarjakuvataiteilijat sekä opiskelijakilpailun voittajat
Ratikan taiteen avoimen portfolion taiteilijahaut sana- ja sarjakuvataiteen osaajien löytämiseksi on saatu päätökseen. Uintikeskuksen pysäkin sanataiteilijaksi valittiin hämeenkyröläinen kirjailija Anni Kytömäki ja Hippoksen pysäkin sarjakuvataiteilijaksi helsinkiläinen kuvataiteilija Juliana Hyrri. Hervannan kampuksen pysäkille taidetta etsittiin opiskelijakilpailulla, jonka voiton veivät Tampereen yliopiston arkkitehtiopiskelijat Olli Laine ja Atso Airola näkemyksellään kukkivista suovilloista.
Ratikan taiteen avoimen portfolion taiteilijahaku sana- ja sarjakuvataiteilijoiden löytämiseksi päättyi syyskuun lopulla, ja uudet taiteilijat on nyt nimetty. Arvioinnissa otettiin huomioon taiteilijoiden aikaisempi kokemus, referenssit, taiteellisen tuotannon taso sekä potentiaali tuottaa kohteeseen soveltuva teos. Valitut taiteilijat toteuttavat teoksensa Kalevan Uintikeskuksen ja Hippoksen ratikkapysäkeille keväällä 2021 myöhemmin tarkentuvan aikataulun mukaisesti.
Kirjailija ja luontokartoittaja Anni Kytömäki (s. 1980) Hämeenkyröstä valittiin Uintikeskuksen pysäkin sanataiteen toteuttajaksi 17 hakijan joukosta. Kytömäen laaja luontoaiheinen tuotanto palkintoja ja ehdokkuuksia keränneestä kaunokirjallisuudesta ajankohtaisiin kolumneihin ja tietoteksteihin vakuutti Ratikan taiteen taiteilijavalinnoista vastaavan raitiotien taiteen ohjausryhmän työvaliokunnan.
”Tavoitteeni on luoda sanataiteen kautta toivoa ja empatiaa sekä kannustaa ihmisiä pohtimaan suhdettaan eri eliölajeihin – kenties sitäkin, mitä he itse voisivat tehdä harvinaisuuksien hyväksi. Täten sanataideteokseeni voi lukeutua myös ympäristökasvatuksellinen ulottuvuus, mutta hienovaraisella tasolla. Uskon, että luontoaiheinen pysäkkitaide voi parhaimmillaan tarjota matkustajille tervetulleen mahdollisuuden syventyä toviksi toisenlaiseen todellisuuteen”, Kytömäki kertoo.
Hippoksen pysäkin sarjakuvataiteilijaksi valittiin 18 hakijan joukosta helsinkiläinen kuvataiteilija Juliana Hyrri (s. 1989), joka työskentelee pääsääntöisesti piirustuksen, maalauksen ja nykysarjakuvan keinoin. Työvaliokunnan päätöksessä painoi eniten Hyrrin elävä piirrosjälki ja vetoava tarinankerronta, joiden koettiin puhuttelevan kaiken ikäisiä ja soveltuvan hyvin Hippoksen pysäkin ympäristöön, jossa sijaitsee oppilaitoksia ja tulevaisuudessa myös opiskelija-asumista.
Lapsena Virosta Suomeen muuttanut Hyrri löysi sarjakuvataiteen vuonna 2016 valittuaan sen taiteen maisterin tutkintonsa sivuaineeksi Helsingin Aalto-yliopistossa. Siitä lähtien hänen sarjakuvataidettaan on esiintynyt tasaisesti erilaisissa lehtikuvituksissa, muissa julkaisuissa ja näyttelyissä. Hyrri kertoo käsittelevänsä taiteessaan usein toiseuden, kasvun ja luopumisen teemoja.
Opiskelijakilpailun voittajateos leikittelee valolla ja luonnon syklisyydellä
Ratikan taide järjesti Hervannan kampuksen ratikkapysäkin taiteellisen suunnittelun opiskelijakilpailuna, joka päättyi elokuun lopussa. Pysäkkiympäristöön ideoitavan taiteen toteutustapa oli vapaa, ja kilpailuun saivat osallistua arkkitehtuurin ja kuvataiteiden opiskelijat. Kilpailuun saapui kahdeksan työtä, ja voittajaksi valittiin Tampereen yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden Olli Laineen ja Atso Airolan ehdotus Suovillat. Voittajaehdotus palkitaan 3000 eurolla.
Suovillat koostuu kukkia muistuttavista valaisimien ryhmistä, jotka valaisevat pimeällä pysäkkiympäristöä ratikan kulun mukaan. Kun ratikka on vielä kaukana pysäkistä, valaisimet ovat himmeimmillään. Ratikan lähestyessä valaisimet alkavat hiljalleen kirkastua, ja valot ovat kirkkaimmillaan juuri ennen ratikan saapumista ja ratikan ollessa pysäkillä. Kukkien muotokieli on saanut vaikutteita Hervannan kosteikkojen valkoisena kukkivista suovilloista.
”Kaupunkikuvassa teknologiaa hyödyntävät valaisinkukat ovat yllättävä ja ilahduttava elementti. Ne ilmentävät luonnon ja teknologian merkitystä osana Hervannan identiteettiä. Syttyvät ja sammuvat kukat liittävät havainnoijan osaksi ratikan syklejä. Teos herättää ajatuksia siitä, miten luemme ympäristöämme ja miten havaintomme liittävät meidät osaksi luonnon ja arjen syklisyyttä”, Laine ja Airola valottavat ehdotuksensa ideamaailmaa.
Opiskelijakilpailun raati näki Laineen ja Airolan ehdotuksen hauskana, runollisena ja visuaalisesti kiinnostavana kokonaisuutena, jonka reagoiminen ohi ajavaan ratikkaan tuo lisämerkityksiä. Mielenkiintoisena nähtiin myös tematiikan etsiminen ympäristöstä ja se, että teos toteutuisi pysäkkikatoksista ja laiturista erillisenä mutta kuitenkin pysäkkiä vahvasti leimaavana teoksena.
Opiskelijakilpailussa toiselle sijalle ylsi Annika ja Veera Annalan sekä Antti Jäppisen muodostama suunnittelutiimi ehdotuksellaan Kiito, ja kolmannelle sijalle valittiin Taru Salo ehdotuksellaan Kirkkaalta taivaalta. Sekä toiseksi että kolmanneksi valitut ehdotukset voittavat kumpikin 1000 euroa.
Kilpailua tuomaroivat Tampereen taidemuseon museonjohtaja Taina Myllyharju sekä museoamanuenssi Janne Kauppinen, kuvataiteilijat Johanna Pihlajamaa ja Henrietta Lehtonen, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö, raitiotien kehitysohjelman projektipäällikkö Antti Haukka sekä koordinaattorit Heini Orell ja Laura Lehtinen Ratikan taiteen toteutuksen koordinoinnista vastaavasta Frei Zimmer Oy:stä. Lisäksi päätöksessä kuultiin pysäkkikatosten operoinnista vastaavan JC Decauxin sekä pysäkkikatokset suunnitelleen Idis Designin edustajia.
Lisätiedot
Frei Zimmer Oy
Koordinaattori
Heini Orell
puh. 044 971 5158
heini.orell@freizimmer.fi
Tampereen kaupunki
Raitiotien kehitysohjelma
Projektipäällikkö
Antti Haukka
puh. 040 180 7096
antti.haukka@tampere.fi
Ratikan taide lyhyesti
Tampereen Ratikka valjastaa taiteen osaksi matkustuskokemusta. Ratikan taiteen päämääränä on luoda laadukas ja ympäristön viihtyisyyttä parantava kokonaisuus sekä raitiotien rakentamisen että Ratikan toiminnan aikana. Tällä hetkellä 58 taiteilijaa on osallistunut 21 taideprojektiin. Ratikan taiteen kokonaisuudesta vastaa Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelma. Toteutusta koordinoi Frei Zimmer Oy. Lisätietoja: https:/www.tampereenratikka.fi/ratikantaide