Kaupin kampuksen Ratikkapysäkin vaihde sähköistetään – muutoksella parannetaan toimintavarmuutta

Tampereen Raitiotie Oy teettää Kaupin kampuksen raitiotien vaihteen sähköistyksen. Liikenteen sujuvuutta ja toimintavarmuutta parantava vaihde otetaan käyttöön keväällä 2025.

Tampereen Ratikka Kaupin kampuksen pysäkillä
Muutostyöstä johtuen Kaupin kampuksen pysäkillä on poikkeava käytäntö, joka on voimassa kunnes vaihteen toimintavarmuus saadaan parannettua.

Kaupin kampuksen ratikkapysäkin vaihde muutetaan mekaanisesta sähköiseksi. Vaihde on ollut tähän asti jousipalautteinen ja käsin käännettävä, jolloin raitiovaununkuljettaja varmistaa vaihteen asennon näköhavaintojen avulla. Vaihteen sähköistämisen myötä vaihteen kielet kääntyvät automaattisesti ja opastimet näyttävät vaihteen asennon.

– Vaihteen sähköistäminen parantaa merkittävästi toimintavarmuutta ja vähentää suistumisriskiä. Tavoitteemme on parantaa liikennöinnin sujuvuutta ja turvallisuutta, selventää ratapäällikkö Antti Uotila Tampereen Raitiotie Oy:stä.

Vaihteen muutosten suunnittelu on tehty kevään 2024 aikana, ja rakentamisurakka on käynnistynyt kilpailutuksen jälkeen syksyllä 2024. Muutostyöhön tarvittavien materiaalien ja laitteiden toimitusaika on noin 6 kuukautta ja varsinaisiin asennustöihin kuluu noin kuukausi. Sähköistetty vaihde otetaan käyttöön keväällä 2025.

Ratikkalinja 1 liikennöi Kaupin kampuksen pysäkillä normaalikäytännöstä poikkeavasti

Vaihteen muutostyö vaikuttaa edelleen Kaupin kampuksen pysäkkikäytäntöön: Tällä hetkellä saapuva Ratikka ei aja Kaupin kampuksen pysäkillä suoraan lähtöraiteelle, vaan vaunun ajosuuntaa vaihdetaan kääntöraiteella pysäkin jälkeen. Matkustajien tulee kävellä tulolaiturilta raiteiden yli bussilaiturille.

Liityntäbussien kuljettajia on ohjeistettu odottamaan tulolaiturilta käveleviä matkustajia vaihtoyhteyksien turvaamiseksi.

Entiseen pysäkkikäytäntöön palataan työn valmistuttua.

Lisätietoja:

Antti Uotila
Ratapäällikkö
Tampereen Raitiotie Oy
puh. 050 567 5715
etunimi.sukunimi@tampereenraitiotie.fi

Lue myös: