Hiedanrannan Tehtaan Ratikkapysäkin taiteilijavalinnat on tehty

Tampereen Hiedanrannassa tammikuussa 2025 käyttöönotettavan Tehtaan Ratikkapysäkin yhteyteen toteutettavien kahden taidehankkeen taiteilijat on valittu. Teostilaukset tehdään Ratikan taide -ohjelman ja Hiedanrannan Kehitys Oy:n yhteistyönä.

Ilmakuva Hiedanrannan Tehtaan alueesta ja Tehtaan Ratikkapysäkistä.
Ilmakuva Hiedanrannan Tehtaan alueesta ja Tehtaan Ratikkapysäkistä. Kuva: Pasi Tiitola/ Hiedanrannan Kehitys Oy

Hiedanrannan Tehtaan pysäkkiympäristöön on tulossa sekä väliaikaista että pysyvää taidetta. Taiteilija Tapio Haapala on valittu toteuttamaan alueelle pysyvästi sijoitettavan veistoksen, ja Tall Strokes -kollektiivi toteuttaa 150 metriä pitkään väliaikaiseen vaneriseinään alueen henkeen sopivan muraalin. Ratikan taide -ohjelma ja Hiedanrannan Kehitys Oy etsivät taiteilijat kesäkuussa päättyneellä portfoliohaulla. Hiedanrantaan pysyvästi sijoitettavan veistoksen tekijäksi haki 37, ja muraalin tekijäksi 54 taiteilijaa tai työryhmää.

– Portfoliohaut ovat olleet vuosien saatossa Ratikan taide -ohjelmassa erittäin suosittuja. Olemme todella iloisia, että tämäkin haku herätti näin paljon kiinnostusta. Painotimme valinnassa taiteilijoiden kokemusta vastaavissa tehtävissä sekä portfolioissa esitettyjen referenssiteosten mukaisen tyylin soveltuvuutta Tehtaan pysäkkialueelle, liikennepäällikkö Antti Haukka Tampereen Raitiotie Oy:stä kertoo. 

Pysyvän veistoksen toteuttajaksi Tapio Haapala

Tehtaan pysäkille sijoitettavan veistoksen portfoliohakuun osallistui vakuuttava joukko sekä kokeneita ja ansioituneita taiteilijoita, että uudempia, mielenkiintoisia nimiä. Taiteilijaksi valittiin Tapio Haapala, joka on pitkän uransa aikana toteuttanut lukuisia julkisia teoksia erityisesti ulkotiloihin. Oivaltavuus ja leikillisyys istuvat teosten teemoina luontevasti Hiedanrantaan, ja Haapalan käyttämä teräs tuo materiaalina sopivaa kontrastia vanhoille tiilirakennuksille.

Taiteilija Tapio Haapala Hiedanrannassa
Taiteilija Tapio Haapala suunnittelee veistoksen Hiedanrantaan. Kuva: Hiedanrannan Kehitys Oy/ Laura Niittymäki

– On hienoa päästä suunnittelemaan teosta Hiedanrantaan. Vanha tehdasalue on todella mielenkiintoinen ja inspiroiva kaikessa rosoisuudessaan. Odotan suurella mielenkiinnolla, millainen alueesta kehittyy vuosien mittaan. Tuntuu todella mahtavalta, että saan olla mukana tämän mittakaavan projektissa, Tapio Haapala iloitsee.

Taiteilijan valinnassa painotettiin herkän sijoituspaikan vuoksi kokemusta ulkotiloihin sijoittuvien teosten toteutuksesta sekä alueen henkeä kunnioittavaa tyyliä ja ajallista kestävyyttä. Alustavasti veistoksen paikaksi on suunniteltu Hiedanrannan Tehtaan vuonna 2023 peruskorjattua piippua, mutta luonnostyön tuloksena on mahdollista ehdottaa myös muuta sijoitusta Ratikkapysäkin läheisyydestä.

Muraalista taidekollektiivinen ensimmäinen yhteisteos

Näyttävän muraalin toteuttajiksi haki runsas määrä taiteilijoita katutaiteen eri genreistä. Maalattavan pinnan laajuudesta ja haastavasta muodosta johtuen muraalin tekijältä odotettiin aiempaa kokemusta vastaavista toteutuksista.

Tall Strokes -kollektiivin jäsenet Anetta Lukjanova, Taneli Stenberg ja Jukka Hakanen.
Tall Strokes -kollektiivin jäsenet Taneli Stenberg, Anetta Lukjanova ja Jukka Hakanen. Tall Strokes kollektiivi toteuttaa Tehtaan Ratikkapysäkin yhteydessä olevaan vaneriseinään muraalin. Kuva: Hiedanrannan Kehitys Oy/ Laura Niittymäki

Muraalin tekijäksi valikoitui Tall Strokes -kollektiivi, jonka jäsenet ovat kaikki kokeneita ja taitavia tekijöitä erilaisin, tunnistettavin tyylein. Hiedanrannan muraali tulee olemaan Anetta Lukjanovan, Taneli Stenbergin ja Jukka Hakasen ensimmäinen yhteisteos.

– Meistä on ollut hienoa tulla valituksi. Olemme toivoneet jo pitkään tilaisuutta maalata yhdessä Tall Strokes- kollektiivina ja näimme tässä heti mahdollisuuden. Kiitämme valinnasta ja luottamuksesta, Anetta Lukjanova, Taneli Stenberg ja Jukka Hakanen kertovat.

Toteutuksen aikataulu

Molempien hankkeiden osalta luonnostyö on jo käynnistynyt. Muraalin osalta myös toteutus käynnistyy pian, sillä tavoitteena on teoksen valmistuminen vielä tämän syksyn aikana. Veistoksen luonnos valmistuu vuoden 2024 aikana ja itse teos vuoden 2025 loppuun mennessä.

Hiedanrannan julkisen taiteen kokoelma laajenee

Hiedanrannasta rakentuu läntisen Tampereen tuleva keskus ja uusi kaupunginosa noin 20 000 asukkaalle. Entisellä tehdasalueella alkaa rakentaminen vuoden 2025 aikana, ja ensimmäiset asukkaat muuttavat alueelle vuonna 2026.

Hiedanrannan taideohjelman linjausten mukaisesti alueelle toteutetaan sekä väliaikaisia että pysyviä taideteoksia ja ne voivat olla joko itsenäisiä teoksia tai olla integroituina osaksi kaupunkitilaa tai rakennusta.

– Tehtaan piippuun sijoitettava veistos on ensimmäinen Hiedanrantaan toteutettava pysyvä taideteos, joten työ on merkittävä avaus uuden kaupunginosan taideohjelman toteuttamisessa. Ratikkapysäkille tuleva suuri muraali laajentaa Hiedanrannan katutaiteen kokoelmaa ja vahvistaa alueen identiteettiä. Molemmat teokset ilahduttavat Ratikkamatkustajia, tulevia asukkaita ja alueen vierailijoita. Ne myös elävöittävät vanhaa tehdasmiljöötä, jossa peruskorjaustyöt jatkuvat vielä vuosia, suunnittelujohtaja Saara Melama Hiedanrannan Kehitys Oy:stä toteaa.

Lisätietoa:

Antti Haukka
Liikennepäällikkö
Tampereen Raitiotie Oy
puh. 040 180 7096
antti.haukka@tampereenraitiotie.fi

Saara Melama
Suunnittelujohtaja
Hiedanrannan Kehitys Oy
puh. 050 543 2778
saara.melama@hiedanranta.fi

Lue myös: